Борисов: „Южен поток“ е спрян, защото нашите интереси се определят от ЕС

Руският президент Владимир Путин вече е разбрал, че спирането на проекта за газопровод „Южен поток“ не е защото България е била против Русия, а защото е изпълнявала като лоялен член на Европейския съюз наложените санкции.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Брюксел, където е за срещата на правителствените и държавни глави на страните от Евросъюза.

„Днес и руският президент е дал интервю, в което вече и на него му е ясно, че Европейската комисия и спирането на „Южен поток“ беше заради това, че България не е била против Русия, а е изпълнявала като лоялен член всички санкции, разпоредби и Третия енергиен пакет и изискванията, които сме имали към всички газови проекти“, каза Борисов.

Той заяви, че се е срещнал с германския канцлер Ангела Меркел, с която са обсъдили енергийни проблеми и по-конкретно газовия хъб с „хубавото име Балкан“.

„Газовият разпределител, който може да поеме газ от нашите три находища, които имаме и от интерконектора, който правим с Гърция и азерският газ, който би могъл да дойде в бъдеще от посока Турция. И разбира се ако те /Русия – бел.ред./ желаят да докарат газ до нашия бряг, до нашата граница по същия начин, както се случва „Северен поток 2“, частни компании да го купуват, да си плащат транзитните такси по нашите газови магистрали, а България да печели от това“, добави премиерът.

Борисов посочи, че е „искал все пак един от важните хора /меркел – бел.ред./ в Европа да знае за нашите планове“.

Предишна Статия

Путин: Искахме да помогнем на България с „Южен поток“, но колониалното и правителство не го пожела

Следваща Статия

Уранови мини тровят жестоко Родопите – България е най-замърсената страна в Европа

Последно от БЪЛГАРИЯ

Този сайт използва „бисквитки“ от Google за предоставяне на услугите в него и за анализ на трафика

IP адресът и потребителският ви агент се споделят с Google заедно с показатели за ефективността и сигурността, за да се гарантира качеството на услугата, да се генерират статистически данни за употребата и да се откриват злоупотреби и да се работи по тях.

Don`t copy text!