Goodyear представи гуми, базирани на МАГЛЕВ (ВИДЕО)

По време на годишното автомобилно изложение в Женева Goodyear представи автомобилните гуми на бъдещето. Известният производител представи съвършено иновационни гуми, които предизвикаха истински фурор. В новите гуми, границата между гумата и колелото изчезва. Eagle-360 е концепция за изцяло кръгли колела с кръгли гуми, които са закрепени с помощта на магнитна левитация. Според Goodyear, този подход ще направи автомобилите свръх маневрени

С помощта на Eagle-360 автомобилите ще могат да се движат и настрани, като по този начин паркирането значително ще се улесни. В гумите са интегрирани комплект сензори, а специална компютърна система следи тяхната твърдост и налягане с цел да се предотврати преждевременното износване. При прекомерно износване на отделни участъци на новите гуми, компютърната система самостоятелно ще смени ориентацията на колелата с цел да се използват по-малко износени участъци на гумата. Тези гуми ще могат да се произвеждат и с помощта на триизмерни принтери.

Eagle-360 са сферични гуми, в центъра на които е поставена магнитна сърцевина. Благодарение на магнитното окачване, тяхната работа е напълно безшумна. Управлението на автомобил с подобни гуми става с помощта на електромагнити.

Goodyear каза, че идеята за създаването на гумите Eagle-360, базирани на МАГЛЕВ прилича на технологията на влаковете с магнитна възглавница, които осигуряват много комфортно пътуване.

Даниел Десподов, Кaldata. com

Последно от СВЯТ