JPMorgan пуска първата криптовалута, подкрепена от банките в САЩ

Първата криптовалута, създадена от голяма банка в САЩ, е тук – и идва от J.P. Morgan Chase.

Кредиторът мести над 6 трилиона долара по цял свят всеки ден за големи корпорации, правещи плащания на едро.

В пробите, които ще започнат след няколко месеца, една малка част от този обем ще преминава през “JPM Coin”. Това е токен, създаден от инженерите в базираната в Ню Йорк банка, за незабавно уреждане на плащания между клиенти.

J.P. Morgan се подготвя за бъдеще, в което част от съществената подкрепа на глобалния капитализъм, от трансграничните плащания до емитирането на корпоративни дългове, се мести на блокчейн. Но за да се реализира това бъдеще, банката се нуждаеше от начин за прехвърляне на пари с главозамайваща скорост, вместо да разчитат на стари технологии като банкови преводи.

“Приложенията са откровено безкрайни; всичко, в което имате разпределен леджър, която включва корпорации или институции, могат да използват това.” каза Умар Фарук, ръководител на блокчейн проектите на J.P. Morgan.

За някои, новата валута идва като неочаквано развитие за технология, която се издига от останките на финансовата криза и би трябвало да наруши установения банков свят.

Когато международните плащания бъдат тествани, това ще бъде едно от първите реални приложения за криптовалута в банковото дело. Индустрията избягва класа на активите, защото е твърде рискован. Миналата година J.P. Morgan и двама други кредитори забраниха закупуването на BTC от клиенти с кредитни карти. Съобщава се, че Goldman Sachs е отложил планове за създаване на бюро за търговия с биткойн, след като проучи идеята.

Cryptodnes.bg