Nestle иска да ви накара да мислите, че е компания за „здраве и благосъстояние“, 70% от продуктите ѝ са вредни храни

През последните десетилетия хранителната система се промени драстично, което от своя страна се отрази на безопасността на храните и човешкото здраве

 

 

 Фирмени документи (Nestlé document says majority of its food portfolio is unhealthy) на Нестле, един от най-големите производители на храни, разкриват, че 70% от продуктите му са нездравословни храни

 

 

Растителните масла и промените в начина на отглеждане на зърнени култури, салати и месо драстично промениха цялостната безопасност и хранителност на хранителния режим на повечето хора.

Американците изразходват 57.9% от бюджета си за храна за ултрапреработени храни, като тези, произвеждани от Nestlé (Ultra-processed foods and added sugars in the US diet: evidence from a nationally representative cross-sectional study ). Това означава, че повече от половината от храната, която средностатистическият американец консумира, са храни, които могат да се купят от местната бензиностанция или магазин за хранителни стоки.

Ултрапреработените храни често съдържат добавена захар и съставляват 89.7% от добавената захар в диетата, като в същото време идват от индустрия с дълга история на умишлено объркване на потребителите. Изключително важно е да бъдете информирани и да гласувате за своите убеждения с портфейла си, когато избирате храната си.

ТВЪРДЕНИЯТА НА НЕСТЛЕ ЗА ЗДРАВЕ И БЛАГОСЪСТОЯНИЕ СА НЕВЕРНИ

Бившият главен изпълнителен директор на Нестле Питър Брабек-Летмате характеризира Нестле като „компания за хранене, здраве и уелнес“ (Nestlé document says majority of its food portfolio is unhealthy). Въпреки това 70% от всички продукти, произвеждани от компанията, са нездравословни храни.

Financial Times съобщи (Nestlé document says majority of its food portfolio is unhealthy) за презентация, изпратена до висшия мениджмънт на Nestlé Corporation през 2021 г. В презентацията Нестле признава, че само 37% от приходите им от храни и напитки са оценени с над 3.5 звезди по 5-звездната скала на австралийската рейтингова система Health Stars.

При използване на същата скала 96% от всички напитки на компанията (с изключение на чистото кафе) и 99% от сладкарските изделия и сладоледа също не успяват да достигнат прага от 3.5 звезди.

Съобщава се, че ръководството на Нестле обмисля нови ангажименти по отношение на храненето и актуализиране на вътрешните стандарти за хранене. Главният изпълнителен директор на Нестле Марк Шнайдер заяви (Nestle CEO on Running a Global Food Giant During a Pandemic), че компанията осъзнава, че потребителите търсят по-здравословни варианти на хранене и се стреми да стане световен лидер в лечението на хранителни алергии.

В интервю за Bloomberg Шнайдер казва (Nestle CEO on Running a Global Food Giant During a Pandemic), че „преработени храни“ е погрешно разбиран термин, тъй като, когато приготвяте цели храни у дома, също ги преработвате, и казва: „Така че преработените храни сами по себе си не са нещо добро или лошо.“ Той е развълнуван от предстоящата линия витамини на компанията и казва: „Персонализираните витамини, минерали и добавки ще бъдат следващата граница.“

Източникът на витамините, минералите и добавките обаче е от решаващо значение за бионаличността и биохимичните свойства на продукта. Дали витамините, минералите и добавките на Нестле ще тръгнат по същия път като много други преработени храни на компанията, пълни със захар и добавки?

Възмутително е, че дори и с окаяното портфолио от храни и напитки на Нестле, компанията се нарежда на първо място в усилията за насърчаване на по-здравословно хранене сред най-големите производители на храни и напитки в света. Financial Times съобщава (Nestlé document says majority of its food portfolio is unhealthy), че Nestlé е заявила:

„През последните години пуснахме на пазара хиляди продукти за деца и семейства, които отговарят на външните критерии за хранене. Освен това сме разпространили милиарди дози микроелементи чрез нашите достъпни и питателни продукти.

Вярваме, че здравословното хранене означава да се намери баланс между благополучие и удоволствие. Това включва и известно пространство за разпускащи храни, консумирани в умерени количества. Нашата посока на развитие не се е променила и е ясна: ще продължим да правим портфолиото си по-вкусно и по-здравословно.“

ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ХРАНИ И ДРУГ ПЪТ СА ЗАБЛУЖДАВАЛИ ПОТРЕБИТЕЛИТЕ

Въпреки силната Пи Ар кампания на компанията, индустрията има дълга история на объркване на потребителите. Повечето големи производители на хранителни продукти членуваха в Асоциацията на производителите на хранителни стоки (GMA). Преди 2020 г. те бяха най-голямата и най-мощна лобистка група на преработвателната хранителна промишленост.

Научната пропаганда на GMA е Международният институт за науките за живота (ILSI). Заедно тези организации последователно са подкрепяли производителите на пестициди и на вредни храни. През 2014 г. нарекох GMA най-злокобната организация на планетата, тъй като тя работи усилено, за да осигури растежа на субсидираните, генно модифицирани и химически зависими, силно преработени нездравословни храни.

В историята си GMA също е доказала, че ще наруши закона, за да постигне целите си. Както съобщих в статията си Grocery Manufacturer’s Association Overtakes Monsanto as “Most Evil Corporation on the Planet”, по време на кампанията за гласуване през 2013 г. за етикетиране на ГМО в щата Вашингтон организацията е използвала незаконни действия, за да скрие самоличността на членовете си, които са дарили средства за кампанията на противниците, което ги е предпазило от реакцията на потребителите. Това спомогна за отхвърлянето на бюлетината с 1% разлика.

Незаконните действия обаче излизат наяве и срещу GMA е заведено дело за пране на пари и умишлено нарушаване на други закони, като е призната за виновна и е осъдена да плати глоба в размер на 18 млн. долара. През следващите години Асоциацията на потребителите на биологични продукти призова за бойкот на всички продукти, притежавани от членове на GMA (Big Food’s Lobbying Arm on the Brink of Extinction).

Целта беше да се изпрати ясно послание на хранителната индустрия, че потребителите повече няма да търпят техните лъжи, измами и липса на прозрачност. Към 2014 г. компаниите започват да напускат GMA, а през 2017 г. Асоциацията на потребителите на биологични продукти съобщава (Big Food’s Lobbying Arm on the Brink of Extinction), че сред най-силните играчи, които наскоро са напуснали организацията, са Mars Inc., Campbell Soup Co., Nestlé и Dean Foods.

Общо за периода 2012-2017 г. организацията е загубила около 50 членове. Преди това ILSI се е подвизавала под радара като класическа подставена група на хранително-вкусовата промишленост. До 2019 г. обаче основните медии започнаха да откриват пукнатини в бронята им, които разкриха истинските им качества.

Вестник „Ню Йорк Таймс“ публикува разследващ доклад (A Shadowy Industry Group Shapes Food Policy Around the World) за ILSI, озаглавен „Сенчеста индустриална група определя хранителната политика по света“. В него репортерът коментира, че организацията е подложена на:

„. . . увеличаване на контрола, тъй като тя е нещо повече от подставена група, която защитава интересите на 400-те корпоративни членове, осигуряващи бюджета ѝ от 17 млн. долара, сред които са Coca-Cola, Dupont, PepsiCo, General Mills и Danone.“

GMA Е РЕБРАНДИРАНА, НО ВСЕ ОЩЕ СЪЩАТА

До 2018 г. ръководителите на Агенцията на производителите на хранителни стоки предусещат края, тъй като членството им продължава да намалява. В началото на 2020 г. компанията се преименува на Асоциация на потребителските марки с мисия „да се застъпва за достъпността на продуктите, достъпа до тях и иновациите, да премахва объркването на потребителите и да решава големите проблеми на пазара“. (Membership jumps over 30% for Consumer Brands Association).

Ребрандирането помогна да се вдъхне нов живот на организацията, която отбеляза скок на членския състав с над 30%. Към тях се присъединиха Campbell Soup Co., Hostess Brands, Butcher Box и Sargento Foods и др. Джефри Харменинг е председател на Асоциацията на потребителските марки и по стечение на обстоятелствата е главен изпълнителен директор на General Mills Inc.

Настоящият списък на членовете (Membership List) включва отчасти Abbott Nutrition, Coca-Cola Co., Kellogg Co. и Procter & Gamble. Сред членовете, занимаващи се с търговия на дребно, са Amazon.сom и Target Corporation.

Според Джей Бърн, бивш ръководител на отдела за връзки с обществеността в Монсанто през 2001 г. , промяната на начина, по който хората мислят за индустрията, е равносилна на кибервойна. Той каза: „Представете си интернет като оръжие, което стои на маса. Или вие го използвате, или противникът ви, но някой ще бъде убит.“ (US military tracks GM campaigners and independent scientists)

УЛТРАПРЕРАБОТЕНИТЕ ХРАНИ НЕ СА ЗДРАВОСЛОВНИ

В САЩ 42.5% от възрастните на 20 и повече години са със затлъстяване, а общо 73.6% са с наднормено тегло или затлъстяване. Въпреки че тези статистически данни вече са тревожни, Американската асоциация по затлъстяването предполага (New Study Predicts 50% of Americans With Obesity), че до 2025 г. 50% от американците може да страдат от затлъстяване, а до 2030 г. този процент ще достигне 60%.

Причината за това постоянно покачване на теглото е актуален въпрос със сложен отговор. Въпреки това консумацията на ултрапреработени храни вероятно има голям принос за това.

Без значение колко обновяване, пренастройване или препрограмиране на съставките или обработката на нездравословните храни правят производителите на храни, продуктите никога няма да бъдат здравословен алтернативен източник на храна. Всъщност Нестле обмисля да премахне или замени стандартите за „лакомствата“ в своята хранителна линия, което би намалило процента на храните, категоризирани като „вредни храни“.

Като едно от основанията, които Nestlé използва за промяна на стандартите, определящи „здравословните“ ултрапреработени храни, те заявиха: „Вярваме, че здравословното хранене означава намиране на баланс между благополучие и удоволствие. Това включва и известно пространство за разпускащи храни, консумирани в умерени количества.“

Въпреки това тези „храни за разпускане“, както ги определя Nestlé, са до голяма степен причина за нарастващите нива на затлъстяване в западния свят. Националният институт по здравеопазване проведе малко по мащаб, но строго, рандомизирано и внимателно контролирано проучване (Ultra-Processed Diets Cause Excess Calorie Intake and Weight Gain), за да анализира дали тези, които ядат ултрапреработени храни, приемат повече калории и наддават на тегло.

По време на проучването изследователите измерват приема на енергия, промяната в теглото и правят метаболитни измервания. Те се опитват да установят дали преработените храни са самостоятелен проблем или хората, които ядат преработени храни, вече имат здравословни проблеми, които не са свързани с начина им на хранене.

Доказателствата показват, че при консумация на ултрапреработени храни в сравнение с непреработена диета средният човек увеличава приема си с 459 калории всеки ден, често по време на закуска и обяд. За двете седмици, през които участниците са били на ултрапреработената диета, те са качили средно 1.98 кг, а при непреработената диета са загубили същото количество.

Тази храна, продавана за консумация от хора, не е подходяща за животни. В едно от проучванията, ръководено от д-р Ерик Берг от Щатския университет в Северна Дакота, учените хранят животните с типичната американска диета. Експериментът обаче е прекратен по-рано, тъй като ветеринарите смятат, че е нехуманен за животните.

Освен затлъстяването и последващите здравословни проблеми, които го съпътстват, има данни, че консумацията на ултрапреработени храни може да има отрицателно въздействие върху здравината на костите и да увеличи риска от фрактури. Научните доказателства показват, че независимо от това, какъв е начинът, по който се представя индустрията, ултрапреработените храни са направо опасни. (Ultra-processed food targets bone quality via endochondral ossification).

Автор: Джоузеф Меркола
Източник: Children’s Health Defense
Превод на български – Страничката “Монтагю Кийн”

ДОПЪЛНЕНИЕ

☠️ Доказателство за наличие на графенов оксид във водата на Nestle

ВИДЕО

 

ПО ТЕМАТА

Големи хранителни корпорации използват тъкани от абортирани бебета, за да произвеждат вкусови добавки в преработените храни (СПИСЪК)

80% от продуктите, които употребяваме, са генномодифицирани

Съдят МОНСАНТО за престъпления срещу човечеството

ГМО: Биологичното оръжие на световната мафия

Ученият, открил, че ГМО причиняват тумори, защити репутацията си

ЕС одобри използването на ГМО за храна на хора: Вижте какво точно разрешиха от ЕК

Кой управлява света? Блекрок и Вангард (ГАЛЕРИЯ+ВИДЕО)

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

На кого принадлежи водата (ФИЛМ-БГ СУБ)

Вода за продан (ФИЛМ-БГ СУБ)

Течение: В името на водата (ФИЛМ-БГ СУБ)

Тотален контрол над водата! Водата нямаше стокова цена… до сега… (ЦЕНАТА НА ЖИВОТА ЩЕ СЕ УДВОИ)

Последно от ЛАЙФСТАЙЛ