Пентагонът

Пентагонът присажда чипове в мозъка на войници

От десетилетие Управлението за перспективна разработка на отбранителни проекти (DARPA) към Пентагона мечтае да превърне американските войници в киборги на бойното поле. И сега това най-сетне е станало факт.

Управлението е финансирало проекти, в които е включено и имплантирането на чипове в мозъка на войници с намерение увеличаване възможностите им на бойното поле и „ремонтиране“ на сивото вещество на бойци, получили травми по време на бойни действия.

От тези 2,5 млн. американции, които са били на бойни мисии в Ирак и Афганистан, около 300 000 са се завърнали в родината си с травматични поражения на мозъка.

DARPA e започнало серия от програми за нормализиране познавателните способности на тези хора, и отстраняване на някои от уврежданията, които са им били нанесени на бойното поле, пише в книгата си „Мозъкът на Пентагона “ журналистката Ани Джейкъбсън.

И допълва, че тези програми са концентрирани около имплантирането на чипове в мозъчната тъкан на войниците.

Джейкъбсън пише още, че учените вече изпитват „невропротезни“ мозъчни импланти .

Въпреки многобройните си обаждания в Пентагона, на журналистката не било разрешено да интервюира нито един от „войниците с наранявания на мозъка“.

Създаването на супервойници не е единственото нещо, което DARPA се опитва да постигне.

Според новата книга на Джейкъбсън учени, работещи за правителството се надяват, че имплантирането на чипове в мозъка на войници ще им разкрие тайните на изкуствения интелект и ще даде на хората възможност да увеличат нивото и способностите на машините, което за момента не могат да постигнат. Журналистката добавя, че много от учените се чудели дали скоро няма да бъде прескочена бариерата за създаване на изкуствен интелект.

За Джейкъбсън, която е посветила кариерата си на проучвания, свързани с войната, оръжията и тайните на американското правителство, ровенето в документи на DARPA й е позволило да формира свой поглед за бъдещето на войните, но също така е повдигнало въпроси като този дали това бъдеще е действително такова, към каквото хората действително се стремят.

В книгата си тя задава въпроса дали не е съвсем близко влизането в действие на роботи-убийци.

След разпадането на Съветския съюз през 90-те години на миналия век DARPA използва ресурсите си в проучвания, ориентирани в далечна перспектива – от решаване проблеми, свързани с инфекциозни болести до трансформиране на хората така, че на бойното поле те да са с преимущества пред противника.

Управлението е пионер в разработването на приличащия на постижение от филмите за Железния човек устройства, наричани екзоскелетон, които осигуряват защита на бойците от огъня на противника, дават им по-голяма поразяваща мощ и значително по-големи от нормалните човешки физически възможности.

С програмата Brain-Machine Interface учените в областта на отбраната изследват възможностите мозъчни имплантантида увеличат възможностите на войниците. Поглед Инфо

Предишна Статия

Сорос: Аз създадох Меркел и аз ще я унищожа

Следваща Статия

Шпиони ли са членовете на неправителствени организации, финансирани от чужди държави ?

Последно от СВЯТ

Снимка на деня

  Вижте заглавната снимка. Хайде сега умножете 7,5  милиарда по цената на к19-ваксината – няколко пъти!

Don`t copy text!