Петгодишен телепат живее в Лос Анджелис

В американския град Лос Анджелис живее едно малко момче с синдрома на савант – рядко състояние, когато човек има аутистични нарушения в развитието си, но има и така наречения „остров на гениалността“, изключителни способност в поне една област, в рязък контраст с ограничеността на неговата личност. Петгодишният Рамзес Сангино, наречен от родителите си в чест на фараон египетския, говори седем езика и може да чете мисли …. Чуждите езици момчето започва да учи, когато още не могло да ходи. Майката включвала на Рамзес чуждестранни канали и бебето слушало внимателно това, което казват по телевизията. Представете си изненадата на жената, когато синът й започнал да говори не само английски, но и испански, италиански и немски. После момчето започва да изучава чужди езици чрез интернет. Но най-изненадващото не е това. Майката на Рамзес е записала видео, в което разбърква колода карти, като започва да вади от нея произволни карти. В момента, в който жената погледне картата, момчето веднага и казва коя е . В момента експерти проучват Рамзес. Според учените, момчето наистина има невероятни способности, които излизат извън рамките на традиционната наука. Ако някой човек покаже на малкия телепат карта и в същото време не гледа към картата, детето не е в състояние да я познае. Но ако човекът хвърли поглед към картата, Рамзес веднага казва коя е. Един от учените решил да извърши друг опит, и, гледайки картата, мислено повторил наименованието на друга карта – Рамзес повторил след него точно това. По този начин учените разбрали, че момчето не е в състояние да вижда през картата – вместо това то чете мислите на човека, който знае каква е тази карта.

♠♣♥♦

Телепатията е научно потвърдена

Учени  направиха сериозна стъпка към разкриване тайната на телепатията. С помощта на съвременно оборудване те  декодират мозъчните вълни на хора, а  след това   ги превръщат в истински думи.

„Езикът“ на човешкия мозък

С помощта на импланти и компютърна програма, изследователите от Университета на Калифорния    обработили сложните електрически сигнали от различни части на мозъка, след това ги  превръщали в подобие на език и после превеждали в думи. Резултатите от това проучване дават надежда, че пациентите с мозъчни травми или увреждания на речта може някой ден да са в състояние да „говорят“ чрез собствените си мисли. Преди това експерти в областта на невропсихологията от Пасадена изучили „езика“, използван от мозъка на всеки човек, изпращайки вълни. Те използвали снимки на Мерилин Монро, Анджелина Джоли и Хилъри Клинтън и уникална компютърна програма. Учените сравнявали импулсите, възникващи като отговор на изображения, звуци и миризми в 12-те участници в изследването и установили почти перфектни съвпадения. „Подобните мисли заставят едни и същи клетки в главите ни да работят“ – казва авторът на изследването д-р Моран Сърф.

Вътрешният глас  излиза на повърхността

Освен това, експертите са започнали да съставят един вид карта, която показва всички части на мозъка, групите от неврони, отговорни за възбуждане при определени стимули. Тази схема, обработена чрез специална програма в близко бъдеще ще даде  възможност за визуализиране на мислите ни. В идеалния случай, те просто ще бъдат показани на екрана на компютъра. В по-ранните експерименти с интерфейса „мозък-машина“, учените са постигнали значителен напредък в областта на практическата телепатия. Със силата на мисълта хората в експеримента управлявали  виртуални обекти на екрана на компютъра и дори заставяли роботизирана ръка да извършва прости движения.

От   четене на мисли до предсказване на бъдещето

Освен това с помощта на мониторинг на мозъка, учените са се научили да предвиждат действията на човека в продължение на няколко минути. Например, те обясняват, че за полицията ще бъде много полезно да  знае, какво планира да предприеме престъпник по време на въоръжена конфронтация. Изследователите установили, че при анализа на сигнали, идващи от различни области на мозъка  могат да се предскажат намеренията на даден човек с достатъчно голяма точност.  Вярно е, че сигналите могат да се отчитат само секунда преди действието, но, например, в   битка и такива показатели могат да бъдат полезни.

Последно от СВЯТ

Фейсбук страница

The Bulgarian Times