Проф. Чирков: Храним неуки депутати, даже ги возим на лимузини

Едва ли е нужно да казваме кой е проф. Александър Чирков, който иска отново да се върне в политиката.

„Ако намеря поне двадесетина души, които не мислят само за собствения си джоб, а за обществото, бих се върнал в политиката. Но в България сега няма такива. Да вземем една Холандия с 16 млн. души население и 23 пъти по-висок стандарт на живота от нас. Тя има само 80 депутати в парламента, които ходят на работа единствено с велосипеди. А една малка България издържа 240 депутати-хрантутници, които се возят на мерцедеси със служебен бензин и шофьори.”

Чирков е име не само защото е сред популярните личности на България, а и защото е спасил от явна смърт стотици наши сънародници. В своята автобиография той е записал:

„Националност: български и германски гражданин. Дата на раждане: януари 27, 1938 г. Месторождение: Лом, България. Семейно положение: женен”. А в Уикипедия пък четем: „Александър Асенов Чирков е български лекар и кардиохирург. Завършва Висшия медицински институт в София през 1962 г. Заминава през 1966 г. за Западен Берлин, където специализира при известния кардиохирург проф. Бюхлер. Остава там лекар в Университетската болница, специализира сърдечна хирургия за бебета и малки деца в Алабама в САЩ, после се прехвърля в Западна Германия – в университетите във Франкфурт на Майн и във Фрайбург. От 1981 г. е професор в последния.

Първата си сърдечна операция прави през 1968 г. в Западен Берлин. През 1984 г. се завръща в България, поканен от акад. Атанас Малеев – тогавашен ректор на Медицинска академия и заместник-министър на здравеопазването.

Две години по-късно извършва първата в България и на Балканите сърдечна трансплантация.

Създател е на болница „Света Екатерина” и на българската школа по кардиохирургия. Продължава и сега да оперира в болница „Токуда”. Твърди се, че е от ромски произход, както и съпругата му”. Но… по този въпрос професорът не говори нищо. Най-голямата радост в живота му си остава семейството. Той живее заедно с германката Мариане във Фрайбург почти половин век. Порасналите му деца са на ръководни постове: Катрин – дъщеря му, е в сената за образование в Хамбург, а синът – Александър, е в европейската комисия по вътрешна търговия в белгийската столица. Може да се каже, че медицината е фамилна професия в рода му. Братът на баща му е завършил медицина в Хайделберг – Германия, през 1943 г. и затова след завършването на образованието си у нас той специализира при него. Бабата на дядо му, Василиса Чиркова, която е от гръцки произход, е била професор по медицина и лекарка на семейството на Толстой в Русия.

Професорът е добре известен със своя безкомпромисен език в медиите, докато като народен представител в Седмото Велико народно събрание кротко седеше на първата банка в средата на пленарната зала, където място беше заела тогавашната група на СДС. За него проблемите на родното ни здравеопазване са болезнени, още повече че, както сочи изследване на Европейския здравно-потребителски индекс, родината ни е последна в класацията.

Според него това дередже е благодарение на „пълното безхаберие на управляващите, които 20 години не си мръднаха пръста да направят реформа в здравната система

А можеха да дойдат много пари от ЕС, защото там се мисли и работи на принципа на солидарността. Както сега се намериха средства за бежанците, отдавна щяха да бъдат предоставени и достатъчно пари за здравето на хората в най-бедната държава на съюза”.

Нещо повече – Чирков дори не е почувствал правените реформи в родното ни здравеопазване, с изключение на малкия напредък при правителството на ОДС, когато:

„Аз заведох тогавашния здравен министър д-р Никола Василев в Германия и го срещнах с немския здравен министър. По взаимна уговорка у нас дойде група от германски специалисти и със зам.-министър д-р Илко Семерджиев беше създадена Касата. Но не каквато е сега – а напълно самостоятелна, която беше в състояние да поема всички разноски на пациентите за лечението им”.

Ама в България нищо не се прави както трябва.

Политиците ни само се показват като факири в празни риторики. И докато са изпълнени единствено със завист, омраза и стръв за отмъщение, нищо няма да мръдне напред.

При управлението на министър д-р Петър Москов остро изникнаха проблемите на Спешната помощ, в това число и побоища над медиците в нея. Това също не убягва от погледа на проф. Чирков, който твърди: доведох хора от Бремен, те изготвиха концепция за 200 000 евро за модерна „Бърза помощ”. Но не взеха нито стотинка за труда си. Ние още не бяхме членове на ЕС, но аз намерих спонсори от Австралия и Швеция, които ни подаряваха 85 млн. евро да си направим съвременна спешна помощ. Само че тук ми казаха: Чирков, това е сън в лятна нощ… И толкова… Основната причина е слабата ни мисловна култура.

Просто цивилизацията е минала покрай нас, българите, но не ни е закачила

Нашите политици са алчни циници. Те мислят единствено за себе си и за партията си, която пълни гушите им. Партиите у нас се превърнаха в мафия, страшна и неконтролируема. В политическата ни система е пълен хаос, който доведе държавата ни до дъното.

Назначават се само некадърници. Стига да са близки и приятели на властимащите. Това, че тези хора нанасят непоправими щети и се стига до невероятни разриви в обществото, никого не интересува. Те не отиват зад решетките, защото нямаме съдебна система”.

През 1979 г. правителството поканва професора да създаде кардиохирургия в България. Поканата изпращат лично министър-председателят Георги Атанасов и Георги Йорданов – тогава негов заместник. Той приел, но… поставил условия. И… резултатите на положения му труд не се забавят – създава болница „Света Екатерина“. Тук полага основите на трансплантологията у нас, като извършва първата на Балканите трансплантация на сърце. Седем години по-късно прави и първата белодробна трансплантация. Но… през 2005 г. тогавашният здравен министър проф. Радослав Гайдарски отстрани проф. Чирков като ръководител на клиниката. Въпреки това и до днес хората я знаят като Чирковата болница.

Интересна е позицията на именития кардиолог по отношение нуждите, за да е здраво едно сърце – „здравословен живот! А това, иначе казано: спорт, хранене и душевен баланс – радост, липса на завист и омраза и желание за мъст” – категоричен е той.

Чирков се изкушава от мисълта да направи нова болница във Варна, за да даде още едно показно как би трябвало да изглежда перфектната клиника.

Дано Господ ми помогне да я направя както трябва, искам да стане една от най-добрите европейски болници, ще обучавам всички лекари и сестри в нея – уверен е маститият хирург

В нея ще има отделения по пулмология, ортопедия, урология, кардиология, кардиохирургия, обща хирургия и спешна помощ. Сега подготвяме финансирането, за една година ще изпратя 80 души да се обучават в чужбина и ще бъдем в контакт с най-добрите болници в света. Измислил съм и името й – „Черноморска болница Варна“!

в-к  Утро


Проф. Александър Чирков: По време на Живков се правеха реформи, сега – не

Управляват ни хора, които нямат знания, и които нямат опит. Те не искат да се оправи здравеопазването. При това положение как може да се прави реформа?!, това заяви в интервю за Фрог нюз проф. Александър Чирков.

– Проф. Чирков, какво трябва да се направи, за да се изправи здравеопазването на крака?

– Управниците не искат то да се оправя. Като те не искат, как мога да съм полезен?! Напуснах най-хубавото място в Европа – Фрайбург, което се намира между Франция, Швейцария и Германия. Там бях шеф на кардиологията, на кардиохирургията, напуснах го, за да дойда тук да помогна на страната си. Някога можеше да се помогне, но след това всичко се разпадна и развали. През последните 10 години от управлението на Тодор Живков съществуваше една много добра организация за започване на реформа в здравеопазването. Живков каза: „Никой да не го спира”. След това дойдоха промените и се развали всичко. Трябва да има добра администрация с опит и тогава такива като мен, които са били шефове в западния свят, да станат съветници.

Управляват ни хора без опит. Трябва да се създадат структури, които да изградят здрава и силна здравна система, трябва ни администрация. Пациентите излизат от една болница, без да знаят защо са влезли.

– Не е ли достатъчна администрацията в здравното министерство, в НЗОК?

– Аз създадох Касата. Доведох 6 души от Кьолн, за да се изгради Касата. Предложих да се направи ценоразпис на обслужването, а не пътеки. Предложих да има структура, която да контролира непрекъснато. В нея са 80 честни и добри доктори, които трябва да обикалят България и да оценяват качеството на обслужване. Болница, която не работи добре, трябва да се затваря. Втората структура е свързана с непрекъснатото учене на медиците. Доведох цяла група американци и с тях обикаляхме 1 месец да четат лекции. Трябва да има постоянно учение и трупане на знания при докторите. Ако няма добри доктори, няма да има добро лечение, добра диагностика. Трябва да има континуитед и да се продължи това, което се изгражда. Служебният здравен министър д-р Илко Семерджиев е съгласен с мен и може да направи това, ако остане в управлението.

– Трябва ли да има пръстови отпечатъци?

– Абсолютно правилно служебният здравен министър се обяви против тях. Такава глупост на кой му хрумна?! Германците или французите да не са луди като нямат пръстов отпечатък?! Англичаните или холандците, които имат добро здравеопазване, да не са ненормални?!

– Д-р Петър Москов беше решил да спре точенето на НЗОК с пръстов отпечатък.

– Не ме занимавайте с този министър. Не е вред.

– Д-р Семерджиев предложи здравна карта за спиране на теча от Касата. Доколко е надеждна тя?

– Здравната карта ще спре течът. Така е в Германия. Трябва да има ценоразпис, така пациентът ще знае колко струва всяко нещо.

– Ваши колеги смятат, че трябва да падне монополът на НЗОК и така ще се намалят дълговете.

– Ако в България се появят частни каси, това означава, че ще се създаде нова криминална група. Нямаме структурите, които да ги контролират. Нека първо да изградим структурите, за които вече говорих. Те ще създадат възможност на първо място да бъде пациентът. Той трябва да бъде добре диагностициран, да бъде със сърдечност приет в болница. Това правех в моята болница „Света Екатерина”, която един министър ми открадна по един долнопробен начин. Казвал съм никой пациент да не се пита за пари. Ако няма пари, аз ще организирам лечението му.

– Трябва ли да отпаднат лимитите?

– Не може една баба да не може да отиде на лабораторно изследване в близкото й място. Не леглата са важни в една болница, а добрите екипи.

– Но в някои болници са оставили по 1 легло за дадено отделение!

– Опитали са се да покажат, че правят нещо. Управляват ни хора, които нямат знания, и които нямат опит.

Даниела Николова,  Фрог нюз

Последно от БЪЛГАРИЯ

Снимка на деня + ВИДЕО

СНИМКА НА ДЕНЯ   Интервю на хирурга, който смяташе, че неваксинираните трябва да се оставят да

The Bulgarian Times

Фейсбук страница