Руски учени активираха източника на младостта в човешкия мозък

Човешкият мозък може да бъде заставен да произвежда стволови клетки. Това са доказали учени от Новосибирск от компанията SFM-Farm, първият резидент в научно-технологичния парк в областта на биотехнологиите в Koлцово, съобщава „Интерфакс“. Те са създали продукт с кодово име „G5″.

Изобретението е уникално в света и представлява  пълноценен регенеративен агент. Тази година трябва да започнат клиничните му проучвания. Към днешна дата са провеждани предклинични тестове, казва съсобственикът на компанията SFM-Farm Андрей  Артамонов.

Стволовите клетки, които се произвеждат в мозъка, самостоятелни намират уврежданията в органите като ги възстановяват. Известно е, че мозъкът на децата активно произвежда стволови клетки. На възрастния мозък това на теория, не е необходимо. Но всичко може да се промени.

До сега  всички процедури със стволови клетки  са произвеждни извън човешкото тяло. Учените се опасяват от рак (няма гаранция, че клетките няма  да мутират в най-неочаквани места.) Артамонов е сигурен: причината за опасността е в лабораторното клетъчно размножаване, защото се получават не съвсем родни клетки.

За да се приема G5, човек може  да бъде и здрав. Препаратът, според създателите му,  ще бъде отлична превенция срещу застаряването на населението и ще подобрява качеството на живот. Според експерти, по рафтовете на аптеките лекарството ще се появи  приблизително след година и половина.

Предишна Статия

Tesla Motors ще построи в България две станции за зареждане на електромобили

Следваща Статия

Учени са създали апарат, който извлича всякаква информация от мозъка

Последно от Технологии

Don`t copy text!