Toп 5 – лъже изобретатели

Алберт Айнщайн

Във всички научно-популярни книги  пише, че той, Човекът на века  (според списание“ Тайм „), е измислил  теорията на относителността. И за това както се твърди, е снимана заедно с . . .Бог.
В действителност голяма част от теорията на относителността е  разработена  от . . . Анри Поанкаре.
В края на 19-ти век, той е бил главен експерт по „относителността“, посвещавайки на темата  повече от 30 книги и 500 монографии. Но никога   неговото име не се споменава от Айнщайн, когато през 1905 г. той публикува своята епохална статия „За електродинамиката на движещите се тела“. Защо такава липса на внимание за тези „преки връзки“?
Може би Айнщайн не е чел нито една от  работите на Поанкаре и е извел своята теория на празно място?
Днес, повече от 100 години по-късно, вече е трудно да се отговори на тези трудни въпроси. Изясняване няма кой да направи. В крайна сметка, дори и пепелта на Айнщайн преди половин век е била разпръсната по вятъра.

Томас Едисън

Магьосник, на  чието име са регистрирани 1093 патенти. Това означава, че е най-плодотворният  изобретател  „?
Представете си, че някой похити 1 093 момчета и момичета и   ги държи в затвора. Справедливо ли е такъв човек да бъде наречен „най-плодовитият  баща“? Намекът с Едисон  е  съвсем ясен  и очевиден.
За едно от топ изобретенията на Томас Алва Едисън се счита електрическата крушка. Всъщност, това   прекрасно устройство е измислено от някой друг. Много  интелигентни хора са разнасяли в 19 век  идеята за лампа с нажежаема лампа. Това  са  и Жан Фуко, и Хъпфри Дейви, и Дж.  Стар.
Но първият, който наистина я е изобретил е бил човек на име Хайнрих Гьобел  и това чудо се случва през 1854.
Гьобел се опитал да продаде идеята и чертежите на Едисон, но той казал, че не се интересува. Скоро Гьобел умира  и г-н „най-плодотворният  изобретател“ купува ценната хартия за   стотинки  от вдовицата на Хайнрих.
Въпреки това, една година преди Едисоновото „изобретение“   друга крушка е измислена от брадатия английски Сър Джоузеф Уилсън Суон.
Едисон е трябвало да го наеме за компаньон. За мълчанието за своите  права  Суон получава добра сума в долари. И тихо и  уютно живял до напреднала възраст. . .

Александър Бел

Г-н Бел бил  много добър  човек и много години посветил на  всеотдайна работа с хората с увреден слух.
Неговата съпруга му и майка му били глухи. Затова е много странно, че Александър Греъм Бел е намерил време да изобретява  телефона. Твърде странно, защото това е направил . . . не той, а един италианец на име Антонио Меучи.
През 1860 г. Меучи за пръв път в света демонстрира работещ модел на телефона, наречен „teletrofono. 11 години по-късно в Америка, синьор Антонио патентова  изобретението, а  през 1874 г. той не е имал достатъчно пари за удължаване на срока на патент, но достатъчно умен, за да   измисли . . . филтърът за кафеварките.
Две години по-късно своя версия на телефона  патентова и Бел.
Меучиi опитва  да оспори, да съди, изпраща в Патентното ведомство старите си рисунки, но те изведнъж така,  изчезнали при транспортирането. Клюки намекват, че причастност към загадъчното изчезване на документите имал самият Александър Греъм Бел.

Галилео Галилей

Галилео Галилей. Гал-Гал, като го наричат в  научната общност на Запад, е италиански астроном, физик и математик. Попитайте всеки   студент  от приличен университет, с какво е известен в технически свят Сеньор Галилей, отговорът вероятно ще бъде: „телескоп“.
Но „Галилео“ не е изобретил телескопа, това е проблемът . . .
В началото на 17-ти век  никой не е гледал към звездите толкова внимателно както холандецът на име Ханс Липерсхей. През 1608 г. ползвайки две лещи и куха тръба, Липерсхей изобретява първия  телескоп в света  и , разбира се, се опитва да го патентова . Но на изобретателя  е отказано, а историята не помни  причината за отказа.
Година по-късно за това чудо на холандския майстор научава Галилео и с помощта скиците на Липерсхей, проектира телескоп, който има малко по-голямо увеличение от този на първооткривателя.
В резултат на това, в чест на „изобретателя“  Галилео, са наречени  четирите   спътници на Юпитер, а Липерсхей дава името си само на  един нещастен кратер на Луната.

Александър Флеминг

Сър Александър Флеминг, според общественото мнение, е дал на света първия антибиотик – пеницилина. Съществува трогателна легенда в този смисъл. Всъщност чичко  Флеминг веднъж в Шотландия спасил давещо се  момче и за благодарност, бащата на спасеното момче платил на  Александър Флеминг образованието.
След завършване на медицинското училище Флеминг открива пеницилина и излекувал от  пневмония Уинстън Чърчил. Като , че ли   Чърчил бил  момчето, което извадил от водата Флеминг старши.
Приказката е красива, но е  една лъжа. На първо място, Чърчил не е лекуван с пеницилин, а на второ място, Флеминг не го е изобретил.
Племената от Северна Африка са използвали лечебните свойства на пеницилиновата плесен цели  1 000 години преди Флеминг.
А  през 1897 г., Ърнест Дюшен  приложил тази плесен за лечение на коремен тиф върху . . . домашното си морско свинче. Веднага след това той съобщава за това на старейшините в медицина, но никой от тях взема Дюшен насериозно – поради това, че е твърде млад и заради неговата странна страст към морските свинчета.
Поради това  патента  не   получава този млад лекар, а след това е повикан за военна служба и пеницилиновите му изследвания са изоставени. По тъжна ирония на съдбата Дюшен умира през 1912 г. от болест, която е могла да бъде излекувана с антибиотици.
Когато Флеминг „измисля“ пеницилина, той дори не е подозирал  за неговия терапевтичен потенциал.
Антимикробните му  свойства са били проучени от други специалисти.

НЕПОЗНАТО

30 факта за лъжата

 

Последно от ЛАЙФСТАЙЛ

Фейсбук страница

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times