Унгария унищожи всичката ГМО царевица на Monsanto

Унгария предприе смела и шокираща акция срещу биотехнологичния гигант Monsanto, като унищожи 1000 акра генетичномодифицирана царевица – такава, за която е установено, че е отглеждана с генетично модифицирани семена, обяви унгарският заместник-държавен секретар при Министерството на развитието на селските райони Лайош Богняр.

За разлика от много страни от Европейския съюз, в Унгария генетично модифицираните (ГМ) семена са забранени.

“За почти хиляда акра царевица бе установено, че са били смесени с генетично модифицирани семена, и те са били унищожени из цяла Унгария“, обясни Лайош Богняр. Той успокои ощбествеността, че поленът от ГМО царевицата не е разпространен около насажденията.

Проверките ще продължат, въпреки факта, че търговците са длъжни да гарантират, че техните продукти са без ГМО.

По време на разследването контролните органи са установили, че Monsanto е производителят на ГМО семената, засадени нелегално.

Правото на свободно движение на стоки в рамките на ЕС означава, че властите няма да проверяват как семената са се озовали в Унгария, но те ще проверят къде могат да се намеяр подобни стоки. Регионалното обществено радио пък съобщи, че двете най-големи международни компании за производство на ГМО посадъчен материал са засегнати и че техните ГМО семена може да са разпространени върху хилядите хектари зелми из страната.

Повечето от местните фермери се оплакаха, че не са знаели, че използват ГМО семена.

ПО ТЕМАТА!

ЕС одобри използването на ГМО соя на Monsanto за храна на хора и животни: Вижте какво точно разрешиха от ЕК

Последно от СВЯТ

Войната в Украйна – кървав заговор срещу славяните: Крим, Хабад-Любавич, Небесен Йерусалим, Юдейски Преврат 2014, Хабад и Путин, Предателство в Кремъл, Постановъчна война. Операция „Z“ (Zion/ Цион)

Крим Днес предаването на Крим от РСФСР в състава на Украинска ССР през 1954 г. мнозина

Фейсбук страница