В тайната българска сметка има два пъти повече пари, отколкото притежава Бил Гейтс!

 

Журналист Григор Лилов: Над $ 30 милиарда са изнесени от България по времето на прехода!

В тайната българска сметка № 4536281560-27 в белгийската „КВЦ груп” има два пъти повече пари, отколкото притежава Бил Гейтс!

Скандалният журналист и икономически и финансов анализатор Григор Лилов е роден през 1955 г. Завършва журналистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а после и „Икономика и организация на труда“ в УНСС. Работил е в БНТ, както и в почти всички централни вестници. Автор е на книгите “Либийска връзка”, „Най-богатите българи“, „Тайните на големите играчи“, “Дуел” и други.
Ексклузивно за “ШОУ” Григор Лилов разкрива шокиращите си версии за едни от най-скандалните събития у нас по време на прехода и в последно време.


– Имаш ужасяваща версия за разработката “Червеи” – скандалът, около който нашумя преди време и отшумя като всяко българско чудо за три дена. Каква по-конкретно е тя?


– Макар и поредният скандал през годините на прехода заради изтичането на информация от МВР, разработката “Червеи” е уникална. Уникална е със своята мащабност. Защото не са копирани само документацията на секретните ни служби, но почти всичко – например и единната система за гражданска регистрация и административно обслужване на населението (ЕГН-тата), документация на съдилищата, данни от социалното и здравното осигуряване, от Агенцията по вписванията за фирмите, отчетите и балансите им, сведения от НАП, та дори и от КАТ и т.н.

– Имало ли е други подобни изтичания на информация?

– Навремето, през 90-те години, целият масив на ЕСГРАОН „прехвръкна” във всички наши борчески групировки! Те го разпродадоха навсякъде по света! Както се казва – който не поиска, не си го взе! Срещу пари!

Групировките искаха да контролират конкурентите си и си купиха масивите. Информация за всеки човек в държавата – кой е, къде е учил, работил, кои и какви са майка му и баща му… Пълна картина!

Имах предложение от висаджиите, тъй като масивите бяха в доста лошо, насипно състояние – да си подбера екип, с който да ги обработя, за да се избегнат дублирания и неточности и попълнят празнотите. Особено държаха на информацията за първите 5000 – 6000 души в тази държава!

Естествено, отказах! Един любопитен детайл – предложението не дойде от Георги Илиев, а от професионални финансисти, свързани с трибуквеното престъпно съзвездие. Научих, че масиви има и при СИК, и при “Аполо и Болкан” и къде ли не. Оказа се, че информацията се е разпълзяла по целия свят, като дори стигнала и до мормоните в САЩ! Можем да бъдем сигурни, че данните ни се намират в ръцете на всички големи секретни служби по света!

Всъщност винаги е имало изтичане на различна информация. Именно натрупването и анализът й е установил пропуските в нея. И тогава е решено да се отиде на цялостно откопирване на всички информационни масиви в страната, което е решение по времето на Орешарски. Няма как това да стане без знанието на правителството!

Моята версия е далеч по-различна от официалната не само в оценката на мащабите. Според мен масивите не са крадени чрез флашки – чрез тях е бавно и рисково, понеже става дума за огромни обеми от хиляди гигабайти. Според проучването ми, информацията е източена чрез опитичната мрежа с адресат един супермощен компютър, закупен от България – IBM BLUE GENE/P. Навремето той беше сред 100-те най-мощни компютри в света, а дори и сега е в списъка на първите хиляда. Намираше се на гърба на Централна поща, до колетката и куриерска служба в една малка пряка на ул. “Гурко”. Защо е избрано това място – не знам! Може би, защото е най-лесно от МВР (през три преки) да се прокарат оптичните кабели…

Тази умна машина попадна в моето полезрение покрай книгата ми „Дуел” за атентата на летище Сарафово край Бургас, мрежата на световния тероризъм у нас и паяжината покрай нея около структурите на Корпоративна търговска банка и Цветан Василев. Оказа се, че на компютъра са обработвани видеоизображенията, които ни ги показаха като камикадзето, разхождащо се из терминала. Това, което гледахме на телевизионните екрани, е видеопродукт като динозаврите във филма „Джурасик парк” – не е реалното камикадзе! Именно затова по света най-големите спецслужби още не са го открили този терорист и никога няма да го открият – понеже е картинка, а не действителният човек! Звучи фантастично, но ще отбележа, че, освен разследването в книгата ми „Дуел”, съм сигнализирал Главна прокуратура да ме разпита като свидетел, като й представя събраните от мен факти и доказателства.

Компютърът, макар и държавен в системата на агенция ЕСМИС, обслужва и едно частно сдружение – Национален център за суперкомпютърни приложения. То се ръководи от Стоян Марков – бивш кандидат-член на Политбюро. Две думи за него – като шеф на социалистическия Комитет за наука и технически прогрес и разни асоциации е отговарял за научно-техническото разузнаване, за борбата срещу КОКОМ и за капиталите “на прикритие” в чужбина! Стоян Марков е тъст на брата на Милен Велчев.

Мисля, че именно IBM BLUE GENE/P е бил сърцето на операцията „Червеи”. Като резултат голямата част от масивите се събраха и анализираха чрез този компютър и пак чрез него попаднаха на 2500 км – в Москва. Част от тях изтекоха като алиби и на Запад – за да не подскачат партньорските служби и да не притиснат натясно групировката “Червеи”, която е много по-широка по състав от онова, което се коментира.

– А каква е тази тайна българска сметка, в която твърдиш, че има повече пари, отколкото има Бил Гейтс?!

– В тайната българска сметка № 4536281560-27 в белгийската „КВЦ груп” има два пъти повече пари, отколкото притежава Бил Гейтс! Тя е създадена още в началото на прехода в Русия и поставена под контрола на Руската централна банка, вероятно и на руските секретни служби.

В нея имаше 107 млрд. долара,  когато аз я открих и цитирах.

– Как я откри?

– Просто. Тя вече беше идентифицирана от руските, английските, белгийските и американските спецслужби. Съществуват три доклада, аз съм цитирал руския доклад до Путин и Медведев като най-меродавен, понеже и парите са руски. Има един доклад на Интерпол и има един доклад, който е общ на западните разузнавания.

След като публикувах руския доклад, избухна скандал в Русия. Горе-долу 6 месеца по-късно четивото беше качено на официалния сайт на руската Дума. След една седмица беше смъкнато, а ръководителят на следствената група – убит! Ще отбележа, че в тези доклади не става дума само за една сметка, а за хиляди, съдържащи изтеклите пари от бившия соцлагер, които са се превърнали в “сенчести”. Общата им стойност беше оценена в четивата на 10-12 трилиона долара!

Тези хиляди милиарди бяха изпрани, белосани и колосани в западните банки и после от тях се захраниха маса капиталовложения в нашите държави, представяни като западни, включително и в България.

В руския доклад, за разлика от западните, има и още една сензация. Според него съдбата на трилионите е била консултирана между Москва и Вашингтон. Белият дом предложил на Кремъл със съвместни усилия да издирят всичките тези пари и да ги конфискуват. Според разчета една трета е трябвало да бъдат заделени за борба с климатичните промени, а другите да се върнат на Русия. Не знам обаче защо тези консултации не са довели до резултат.

– Как са изтекли тези пари от българската държава към тази сметка?

– Изкарването на българските милиарди стартира още от 1984-1985 година чрез задграничните дружества и операции с международните ни дългове. През 1990 г. бях първият в тази страна, който публикува една поредица, в която написах „Сензационна мъгла, хвърлена, за да прикрие изнесените милиарди”. Мъглата беше разследването на семейство Живкови – колко апартаменти и коли имат, каква валута ги е обслужвала в „Кореком” и др. битовизми.

От България по времето на прехода са изнесени някъде около 14 млрд. до 18 млрд. долара, сочи международна експертна оценка. Моята оценка е, че сумата е над 30 млрд. долара. Близо 18 млрд. се върнаха в България под формата на чужди капиталовложения, но за съжаление не бяха инвестирани ефективно заради тъпа, глупава, нерационална държавна политика и изкуствено създадените олигарси.

А ето и малко данни към края на миналата година – най-официални и меродавни от БНБ и МВФ. Преките инвестиции на родни лица в чужбина са 1.8 млрд. евро, портфейлните – 5.5 млрд., депозитите в чужбина – 5.5 млрд. Общо са към 13 млрд. – в евро!

– Защо властите в България упорито отказват да разберат “кой кой е”, да получат информация кои са лицата, които имат милиони в швейцарски банки и т. н?

– Вярващите на българските политически сили приличат на глупци. Единственото оправдание за тях е, че нямат информацията какви ги вършат любимите ни политици.

А какви ги вършат?

Ами бягат като дявол от тамян от каквито и да е възможности да се открие информацията за тези пари. Не говоря само за прочулия се у нас немски диск от швейцарската „Суис Креди” за родните лица със сметки там, включително и едно с близо 300 млн.!

В края на есента на миналата година държавите от ЕС (само Австрия поиска срок с една година по-дълъг от останалите) подписаха споразумение по процедурата „Multilateral Competent Authority Agreement”. Този документ беше парафиран след двудневни разговори на Глобалния форум за прозрачност и обмен на информация за данъчни цели в рамките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Домакин на срещите бе германският финансов министър Волфганг Шойбле.

„Банковата тайна, в старата си форма, е остаряла“, заяви той в свое интервю пред тиражните немски медии. Освен страните от ЕС, и маса други държави от други континенти сложиха подписа си отдолу. Сигурно на Шойбле и правителството, в което участва, не им е било леко за такава крачка, камо ли пък за немските банки – сред най-големите в света. Да не говорим Англия и лондонското Сити какво губят от споразумението! Но Германия, Англия, Франция и др. държави, техните финансови среди наистина доказват, че са лидери – и с национални, и с глобални отговорности.

Има обаче една-единствена държава от ЕС и почти самичка в света, която отказа да сложи подписа си под споразумението. Тя е България!

Отказвахме и на САЩ взаимния обмен на банкови и данъчни тайни. Те пък си имат свой закон FATCA 2010, който задължава всички банки – техни и чужди на тяхна територия, да докладват за офшорките на американските им клиенти и преводите в тях, с които избягват налозите към фиска. Е, накрая държавният секретар Джон Кери ни притисна при посещението му у нас, подписахме с американците и отново България – единствена в света (!) се отказа от предложената ни взаимност – т. е. от техните данни за българските сметки там.
Така че отговорът на твоя въпрос е ясен – политиците пазят тайната не само за парите на олигарсите, но и за техните собствени пари, защото са сред най-богатите хора в държавата ни!

– Да те попитам за най-новия партиен субект в България. Как ще коментираш – има ли шанс твоят колега от тв СКАТ и днешен депутат Велизар Енчев, който тръгна да създава българската “Сириза”?

– Никога не съм мислил, че Велизар Енчев ще се хване с такова нещо. Ние с него сме на различни идейни позиции. Той е противник на НАТО, аз съм привърженик на НАТО, той недолюбва Запада, аз – обратното. Но всеки човек има право на възгледи, на правото да ги отстоява и го уважавам заради това.

Но преди родния субпродукт, нека да развенчаем някои митове. “Сириза” в Гърция не е само народно движение. Тя е политическа организация, създадена зад кулисите от 7 гръцки милиардери и олигарси, които я финансираха, защото партия не се създава без пари, и то много. Гръцките милиардери я създадоха като алтернатива, тъй като политическата им система се износи. Тя практически е наследствена и чрез няколко фамилии в двата клана властта се упражняваше – „Нова демокрация” и ПАСОК. Световната криза, отпуснатите колани на комшиите, популизмът и корупцията сринаха икономиката и двата ръководни клана загубиха доверие и в Гърция, и по света. Затова се роди “Сириза” – с идеята за шантаж към Запада и заиграване с Москва на този фон, за да текат лесните външни пари отново и да върви сиртакито и узото, така да се каже. Нещо като износеното вече и загубило популярността си плашило „Атака”, което размахват родните кукловоди към Запад с идеята, че ей на – има и нещо по-лошо от мафията им. Апропо, заради залеза на „Атака” се бабува на неин заместител

А ако се върна на Гърция, скритото послание на родителите на „Сириза” е нещо от типа “Ако вие не ни опростите дълговете и не налеете нови милиарди, ние ще сменим геополитическата си ориентация и ще стане лошо за вас, а ще опитаме да взривим и Европа чрез общата валута!”…

Как успя „Сириза” да вземе властта? – Чрез извънредни избори! А как се стигна до предсрочни избори в Гърция? – Парадоксално! Защото двете основни управляващи партии – „Нова демокрация” и ПАСОК, които държаха мнозинството в парламента, не се разбраха кого да изберат за президент. Според гръцката конституция, ако държавата остане без президент, парламентът се разпуска и се отива на нови избори.

Толкова ли им беше трудно да се разберат за президент, за да продължат да управляват? Идиоти ли са, че тръгнаха на политическо самоубийство? Знаеха ли, че „Сириза” ще спечели? – Да, всички го предсказваха. Бяхме свидетели на умишлена абдикация от властта на старите политици и оставане в нея на тамошните олигарси чрез нови физиономии. Дори по време на самата предизборна кампания, политическата лисица, както наричат Папандреу – бащата на ПАСОК, напусна партията си и я разцепи. Направи една безкрайно ценна услуга на “Сириза”, тъй като разочарованият ляв електорат каза: “Аз на тези…” – и пусна бюлетината за “Сириза”! Такава е играта зад кулисите, която всъщност се играе и у нас.

Ето ви дори един факт чия е „Сириза”. Новото правителство спря приватизацията, но я остави за пристанището в Пирея. Там концесията се държи от китайската „Чайна шипинг” – първа по големина в света корабна компания по превоз на насипни товари (руда, метали, жито) и сред десетката в контейнерните. „Чайна шипинг” оперира с над 860 кораба, от които повече от 500 са на други собственици. Кои? – Ами от гръцките милиардери – най-големите корабопритежатели в света. Т.е. „Сириза” с кейовете на Пирея обслужи целево интереса на един основен търговски партньор на милиардерите като китайците.

Резервният разчет на тамошните олигарски при провал на шантажа със „Сириза” е стратегически – фалитът на страната ще извади на тезгяха активи на безценица. Гърция има много държавна собственост, почти социалистическа държава е – от магистрали до пристанища, от жп линии през енергетика до индустрията – например, циментови заводи, дори консервни предприятия владее държавата им. Нашата приватизация при Иван Костов стана на безценица, тяхната още не е, ала след банкрута тепърва предстои!

“Българската Сириза” ще е някакво подобие. Ще отбележа, че движения, които искат да променят структурата на обществото, обикновено включват млади хора. Къде са младите хора в България? На Терминал-2, но не при Велизар Енчев. Та на снимките от учредителното им събрание аз видях предимно пенсионери!… Не само че не вярвам на успеха на такъв проект у нас, но той не работи за интереса на България! Убеден съм, че независимо от фигурата на Енчев той ще се превърне в поредната играчка на българските олигарси и чужди сили за заблуда на масите, точно така, както беше “Атака”, както и оригиналът на „Сириза” в Гърция!

– Тогава виждаш ли някаква алтернатива на сегашното статукво у нас?

– Ние сме доста шизофренична нация. В нито една държава няма да изберат втори път политик, който е крал! Ако ще да е откраднал само лев! Навремето някои консерватори (а и лейбъристи) в Англия ги хванаха, че са ползвали т. нар. консултантски парламентарни пари – и всички уличени бяха изхвърлени от парламента! По-наглите ги и осъдиха. Там е мажоритарна избирателна система и в райони, където винаги са доминирали консерваторите например, англичаните не пуснаха бюлетините за тези представители на партията им. Същото стана и с великия Хелмут Кол, когато християндемократите се забъркаха в незаконно финансиране. Вместо паметник за огромните му заслуги към Германия Кол изгоря от немската политика и единствено заради приноса му към немската държавност не го осъдиха! Но затова Германия е Германия, е и ще е “бяла” държава, а България, където няма взискателност към политиците, е и ще бъде кочина! Гражданското общество е именно това – взискателността! И питам всички – ще приютите ли в апартамента ви отявлен крадец или бандит? Сигурен съм, че не! Политиците са хората, които се разпореждат в големия ни дом България, които управляват къщата ни, наречена Родина! И възниква въпросът – как можеш да допускаш крадци и такива нищожества във властта!? Да ги „каниш” чрез бюлетината си, защото си влюбен в скъпата ти твоя партия!? Просто не гласуваш за нея и тя, ще – не ще, ще си подмени хората! Факт е – българите гласуват, а после се оплакват от дереджето и избраниците си…

– И накрая – смяташ ли, че поръчковите убийства в България по време на прехода ще бъдат разкрити и кой стои зад тях?

– Не, никога няма да бъдат разкрити! Официално те се обясняваха с битката между групировките, а всъщност ги организира МВР! То осигури логистиката, а в редица случаи хора от спецотрядите на МВР са и самите извършители.

Българските криминални групировки не са чудо, не са саморасляк по горите, а продукт на спецслужбите!

Редица от героите на прехода са герои от старо време, например Цар Киро. Той си е в тези хроники с личната протекция на органите още преди 10 ноември. Създаваха му някакъв имидж за новите времена, като го вкарваха за малко и в затвора.

Ще дам пример как се раждаха мутрите и героите на прехода още при социализма. Навремето Окръжното управление на МВР в Пловдив разкри два тира, натоварени с белгийско оръжие, предназначено за терористична групировка. Втурват се, арестуват, конфискуват, след което идва разпореждане от София, от върховете на Държавна сигурност: “Забравете, пуснете ги, пратката да си върви!”… Цар Киро тогава е трябвало да им осигури пътя към чужбина, но отзад, естествено, седеше държавата. Та ако стане гаф – тя да не отговаря, а някой си криминален елемент.

Българската криминална престъпност е изцяло дело на българските комунистически служби, а в новите времена се превърна в дело на МВР и демократичните ни спецслужби!

И понеже зад кулисите участваха различни олигархични интереси, понякога се стигаше и до конфликт между различните звена на МВР, които се изтрепваха помежду си. Типичният случай е “Белите брези” – едното звено на МВР стреля срещу другото просто защото обслужваха различни политико-икономически интереси!

Низът от поръчковата безкрайна броеница от убийства понамаля в последните години само защото сме в ЕС – те компрометират имиджа ни, а чрез него поставят под заплаха и така ценните безвъзмездни финансови траншове от Брюксел…

Интервю на Валерия Калчева за БЛИЦ

 

В България имало 5 милиардери и 10 хил. милионери

 

БГ олигарси си купили остров на Малдивите, банка в Аржентина и LVMH Moët Hennessy Louis Vuittonна на Малдивите

 

Последно от БЪЛГАРИЯ

„Който играе – печели/пичели….“

Най-лошата неграмотност е политическата „Най-лошата неграмотност е политическата неграмотност. Политически неграмотният не чува, не говори, не