Wall Street Journal: Русия става най-големият износител на пшеница в света

Русия през 2016 година може отново да стане най-големия износител на пшеница, като изнесе в други страни над 23 млн. тона зърно, съобщи RT

Както предаде РИА „Новости“, позовавайки се на „Уолстрийт джърнъл“ (Wall Street Journal), Русия разчита да изпрати за износ 23,5 млн. тона пшеница, увеличавайки обема с 3% в сравнение с предишната година. За Канада този показател ще състави 20,5 млн. тона, а САЩ имат намерение да експортират 21,8 млн. тона.

Изданието пояснява, че силният долар прави американската пшеница твърде скъпа за другите страни, а засилената конкуренция е спомогнала за понижаването на цените на световния пазар до най-ниско ниво за последните седем години.


Русия все по-успешно конкурира САЩ и Канада на световния пазар на пшеница, а една от причините за това е поскъпването на американския долар. Това пише в статия, публикувана от деловото издание The Wall Street Journal.

Освен Русия, отбелязва вестникът, от скъпия долар печелят и други износители като Франция и Аржентина. Например, френска пшеница се продава в Индонезия, а руска в Нигерия.

През този селскостопански сезон Русия има всички шансове да стане най-големият износител на пшеница в света, се твърди в материала на The Wall Street Journal. По данни на американското министерство на земеделието, износът на пшеница от САЩ ще се намали до минималното за 44 години равнище от  до 21,8 млн. тона. Канада, както се очаква ще достави на световния пазар 20,5 млн. тона в сравнение с  24,1 млн. тона година по-рано.

От друга страна, според прогнозата на американското ведомство, експортът на Русия щ нарасне с 3 на сто – до 23,5 млн. тона.

Руската пшеница, имайки по-ниска цена, пише The Wall Street Journal, се доставя вече на места, където никога не е стъпвала. Тя постоянно укрепва позициите си на световния пазар, където преди това дълго време лидерски позиции имаха САЩ и Канада.

Изданието отбелязва също, че американските фермери носят големи загуби от спада в световните цени на зърното. По данни на министерството, това е една от основните  причини доходите в аграрния сектор на САЩ да са намалели с 38 на сто през миналата година.

Защо Русия забрани със закон ГМО?

 

Последно от СВЯТ

Калифорния фалира!

Калифорния фалира! Щатът е един от първите в Америка, който официално декларира, че отказва да плати