Ядем клонирано месо. Без да знаем

Европейската комисия иска да допусне клонираното месо до чиниите ни, Европарламентът обаче иска да го забрани. Какво точно означава „клонирано месо“? И дали всъщност вече не консумираме такова?

Да! Ние вече ядем месо от клонирани животни. И то въпреки че клонирането с цел консумация все още не е допуснато в ЕС. Как е възможно това ли? Ето така: Европа внася яйцеклетки, сперма и мляко от клонирани животни, най-вече от САЩ. С тази сперма се оплождат женски животни. И тъй като засега фермерите не са задължени да обозначават подобно месо със специални етикети, излиза че без да знаем може би си купуваме клонирано месо.

Всъщност в супермаркетите в Европа не можем да купим месо от клонирани животни. То би било много скъпо. Но пък затова купуваме месо от тяхното потомство. Досегашните изследвания показват, че на вкус клонираното месо е същото като обикновеното. Твърди се освен това, че месните продукти от клонирани животни не са опасни за потребителите. „Ние обаче знаем твърде малко за клонираното месо. Трябва за изчакаме и резултатите от други проучвания, преди да го консумираме“, казва Кристоф Тен от института „Testbiotech“.

Боледуват ли клонираните животни по-често?

Делът на месните продукти от клонирани животни на европейския пазар не е установен с точност. Знае се само, че все още е много малък. Затова пък са известни подробности, свързани със здравословното състояние на клонираните животни. Знае се, че те са по-податливи на заболявания. Освен това често се стига до усложнения при раждането им, като някои от тях се раждат с деформации.

Точно поради тази причина критиците на клонирането като Кристоф Тен имат известни резерви. „Клонираните животни страдат повече от другите“, казва той. Според данни на Федералния институт за здравето на животните обаче, потомството на клонирани животни няма особени здравословни проблеми. В крайна сметка остава само етично-моралният въпрос: „Имаме ли право на това?“.

Все още клонирането не е печелившо и досега си остава един твърде неефикасен процес. Техническите разходи по този процес са много по-високи от нормалното развъждане на животните. Чисто месо от клонирани животни обаче никога няма да влезе в хладилните камери. Въпреки това на пазара съществуват и ниши. „Вероятно животновъдите искат да имат резервно копие от най-добрия си бик. Или пък искат да удовлетворят нарасналото търсене на сперма за разплод“, казва Бьорн Петерсен.

Как ще я караме оттук нататък?

Брюксел може и да не разреши производството на клонирано месо за консумация в ЕС. Само че ние едва ли ще успеем да спрем навлизането на все повече продукти от клонирани животни в САЩ или Китай.

Независимо какво решение ще вземат Еврокомисията и Европарламенът, европейските граждани вече са направили своя избор. Според изследване на Евробарометър, голямото мнозинство не е против предлагането на клонирано месо, но пък държи да се въведе задължително етикетиране на продуктите. Така всеки ще може да решава сам дали да ги консумира, или не.

ПО ТЕМАТА

“Лепило за месо” – Как ни тровят (ВИДЕО)

Последно от ЛЮБОПИТНО