Защо Москва създава армия от роботи – насекоми ? (ВИДЕО)

/

“Ако това  изглежда като хлебарка и се движи като хлебарка,  в действителност може да бъде руски робот,” – казва Нийл B. Патейл в  блог на Foreign Policy, посветен на иновациите.

“Създаден от калининградски  изследователи в  Балтийския  федерален университет, този особен  робот със система за автоматично управление е със същите размери, скорост и други поведенчески характеристики,  като тези на хлебарка. Дългият  4 инча робот  използва набор от светлинни сензори и датчици, както контактни, така  и безконтактни, за да избягва  препятствия и да се движи бързо със скорост 1 фут в секунда – без дистанционно управление – до 20 минути, “- се казва в статията.

“Предназначен  за издирвателни и спасителни операции, като търсене на оцелели в сринати сгради, той  също така има и друга, по-тъмна цел – шпионаж.  Роботът може да носи товар до 10 грама, което е повече от достатъчно за една малка камера,” – пише авторът.

“Така че следващия път, когато видите как във вашата кухня тича хлебарка, не забравяйте да се усмихнете пред  камерата” – иронизира авторът.

Последни от ВИДЕО